Besteleriniz var ve evde bunlara müzik yapmak mı istiyorsunuz? Ya da müziklerinizi yaptınız ve kayıt yapmak mı? Kayıt yaptınız miksaj ve mastering mi? Ya da bu kavramlar biraz anlaşılmaz mı duruyor. Bu eğitim setinde tüm bunları yapabilmeniz için temel bilgileri öğreneceksiniz. Bir müzik üretme sürecinin nasıl işlediğine ve müzik piyasasının dinamiklerine tanık olacaksınız.
Besteleriniz var ve evde bunlara müzik yapmak mı istiyorsunuz? Ya da müziklerinizi yaptınız ve kayıt yapmak mı? Kayıt yaptınız miksaj ve mastering mi? Ya da bu kavramlar biraz anlaşılmaz mı duruyor. Bu eğitim setinde tüm bunları yapabilmeniz için temel bilgileri öğreneceksiniz. Bir müzik üretme sürecinin nasıl işlediğine ve müzik piyasasının dinamiklerine tanık olacaksınız.
Eğitim süreci 2 tabandan oluşmaktadır. Birincisi 'Teori' ikincisi ise 'Pratik'. Bu ikisini kullanarak yaptıklarınız ise sizin deneyiminiz olacaktır. Bu deneyimler de hayallerinizi gerçekleştirme yolunda sizlere birer rehber olacaklardır. Bu kurs size ihtiyacınız olan teorik bilgileri sunacak. Sizler de aslında hayallerinize ulaşmanın yollarını gördükçe ve bu bilgileri pratik yaparak öğrendikçe, hayallerinize ne kadar yakın olduğunuzu deneyimleyeceksiniz.
Bu eğitim setinde, müzik üretim hayatınız boyunca ihtiyacınız olan bir çok bilgiye erişeceksiniz. Aynı zamanda ömrünüzün sonuna kadar başvurabileceğiniz bir kaynak niteliği de taşımakta. Üniversite hayatımda ve bulunduğum işlerde öğrendiğim neredeyse her bilgiyi detaylı başlıklar halinde sizlere açıkladım.
Bu eğitim seti bir DAW (Dijital Audio Workstation) eğitimi değildir. Genellikle örneklerde Logic Pro X üzerinden videoları hazırladım. Ama 8 tane yazılımı inceledik ve hangisini kullanacağınıza sizin karar vermeniz gerekiyor. Ya da herhangi bir tür üzerine hazırlanmış bir eğitim seti de değildir. Ancak set içerisinde yaptığım şarkı Alternatif Rap türünde bir müzik.
Bu eğitim setindeki bilgilerle müzik prodüksiyon becerilerinizin geliştiğini, ürettiğiniz her yeni müzikte fark edeceksiniz. Bu bilgiler, yeni müziklere başlangıç noktaları belirlemenize faydalı olacak ve temel kavramlar hakkında fikir üretmeye, bunları da müziğinizde kullanmaya başlayacaksınız.
Derslerde görüşmek üzere. Sağlıkla kalın.
Can Doe
Eğitim seti içerisinde işleyeceğimiz yazılımları tanıyoruz.
Bir ev stüdyosunda olması gereken ve eğitim seti içerisinde göreceğimiz donanımları tanıyoruz.
Küresel Müzik Endüstrisinin temellerini tartışıyoruz.
Ses nedir?
Ses fiziği,
Sesin şiddeti,
Sesin gürlüğü,
Sesin frekansı ya da perdesi,
Ses hızı,
Sesin tınısı,
Harmonikler,
Dijital ve analog farkları, konularını işlediğimiz bir ders. Ayrıca derste işlediğimiz slaytı kaynak olarak da indirebilirsiniz.
Müziği bir kavram olarak inceliyoruz. En temelde ayrılan 3 müzik türü nedir? Bunları inceliyoruz. Ayrıca derste işlediğimiz slaytı kaynak olarak paylaşıyorum.
Stüdyo ekipmanlarını birbirine bağlarken nasıl bir yol izleyeceğiz? Bunu anlamamızı sağlayan rehber niteliğindeki bir kaynak ile beraber paylaşıyorum.
Miksaj'ın ne olduğunu işliyoruz.
Mastering konusunda İzmir'de kurduğu mastering stüdyosu ile çalışmalar yapan, Maven Studio'nun sahibi Burak Ataş'a danışıyoruz. Bakalım mastering neymiş.
Sampling, yani örnekleme kavramını inceliyoruz.
Loop kavramı bilgisayarda müzik üretmenin temellerinden birisidir. Aynı zamanda son yılların trendi olan Live Looping nedir, nasıl uygulanır gibi soruları cevaplıyoruz.
Eğitim seti içerisinde işleyeceğimiz sanal enstrümanlara genel bir bakış yapıyoruz.
Bir ev stüdyosu için neler gereklidir? Ev stüdyolarını profesyonel stüdyolardan ayıran şeyler nelerdir? Tüm bunları incelediğimiz bir ders videosu.
Profesyonel bir stüdyoyu ev stüdyosundan ayıran materyaller nelerdir? Profesyonel stüdyo çeşitleri nelerdir? Bu konuları incelediğimiz bir ders videosu.
Küresel müzik piyasasını daha detaylı incelediğimiz bir ders videosu. Bu konuyu Müzik 4.0 isimli derste daha detaylı inceliyoruz.
FL Studio yazılımını diğer DAW yazılımlarından ayıran özellikler nelerdir? Ayrıca bütün DAW yazılımlarında ortak olan şeyler nelerdir? Tüm bunları incelediğimiz bir ders videosu.
Logic Pro yazılımını diğer DAW yazılımlarından ayıran özellikler nelerdir? Ayrıca bütün DAW yazılımlarında ortak olan şeyler nelerdir? Tüm bunları incelediğimiz bir ders videosu.
Ableton Live yazılımını diğer DAW yazılımlarından ayıran özellikler nelerdir? Ayrıca bütün DAW yazılımlarında ortak olan şeyler nelerdir? Tüm bunları incelediğimiz bir ders videosu.
Studio One yazılımını diğer DAW yazılımlarından ayıran özellikler nelerdir? Ayrıca bütün DAW yazılımlarında ortak olan şeyler nelerdir? Tüm bunları incelediğimiz bir ders videosu.
Bir ev stüdyosundaki bilgisayarın gereksinimleri nelerdir? Bu derste bu sorunun cevabını veriyorum.
Ortalama bir ses kartı hangi özelliklerde olmalı? Ses kartı nedir, nasıl çalışır? Üzerindekiler ne işe yararlar? Bu soruların cevaplarını veriyorum.
Mikrofon türleri, mikrofonlar ın çalışma prensipleri ve iyi bir mikrofondan olması gerekenleri konuşuyoruz.
MIDI kontrol cihazları ve çalışma prensipleri hakkında tüm bilgileri içermektedir.
Mikser nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır? Bu derste mikserleri inceliyoruz.
İyi bir referans monitörü nasıl olmalı? Referans monitörlerimizi incelediğimiz ders videosu.
Kulaklık tiplerini ve türlerini inceliyoruz.
Amfi nedir? Ne işe yarar? Nasıl çalışır? Bu dersimizde de amfileri inceliyoruz.
EV stüdyomuzda olması gereken aksesuarlar nelerdir? Ne işe yararlar? Bu ders videomuzda aksesuarları inceliyoruz.
Müzik yapmak bazen gürültülü bir işlem olabiliyor. Bunun için de stüdyomuza ses yalıtımı şart. Ayrıca doğru duymamız için de stüdyomuzda akustik düzenleme de şart. Tüm bunlar için nelere ihtiyacımı var, bu ders videosunda bunları işliyoruz.
Sizler için donanım bilgilerinizi pekiştirecek ufak bir test hazırladım. Çok basit bir test, cevaplarınızı merakla bekliyorum.
Equalizer ve Filter efektlerinin kullanımı ve ip uçları.
Reverb efektinin kullanımı ve ip uçları.
Echo ve Delay efektlerinin kullanımı, farkları ve ip uçları.
Compressor efektinin kullanımı ve Sidechain tekniğinin detayları.
Limiter efektinin kullanımı ve ip uçları.
Noise Gate efektinin kullanımı ve ip uçları.
Expander efektinin kullanımı ve ip uçları.
Panlama uygulaması miks içerisindeki en önemli uygulamalardan birisidir. Bu videoda panlama ile ilgili detaylı bilgileri inceliyoruz.
İkinci ara verme videomuz.
MIDI kavramını anlıyoruz. Ufak bir tarihçesi ile MIDI'yi inceliyoruz.
Drum, davul yada bateri adı ile de bilinir, ritim katmanının en önemli ögelerini içermektedir. Kick, snare, hihat kavramlarını temel alarak diğer davul ögelerini de gerçek davul simülasyonu üzerinden inceliyoruz.
Bass'lar müziğin katmanlarının en temel ögelerinden birisidir. Bas kavramı ve bas çeşitlerini bu videoda inceliyoruz.
Keyboard'lar tuşlu enstrümanlardır. Klavye çeşitlerini bu videoda inceliyoruz.
Gitarların çalışma prensipleri nedir ve sanal ortamda gitar çeşitleri nelerdir nasıl kullanılır bu videoda inceliyoruz.
Solo ögeleri olan Synth Lead sesleri bu videoda inceliyoruz.
Synth Pluck sesleri bu videoda inceliyoruz.
Synth Pad sesleri bu videoda inceliyoruz.
Pop nedir? Popüler nedir? Popüler müzik nedir? Popüler kültür nedir? Bu kavramları tanıyoruz ve Türkçe pop üzerine bir tartışma niteliğinde, Pop türünü anlamaya çalışıyoruz.
Rap müziğinin ufak bir tarihi ve tanımını yapıyoruz.
Rock müziğini tanıyoruz.
Elektronik müzik ve alt türlerini tanıyoruz.
Klasik müziği anlıyoruz.
Türk müziği ve Klasik Osmanlı müziği nedir? Bunları öğreniyoruz.
Arabesk müzik nasıl doğdu? Neden ortaya çıktı? Arabesk müziği tanıyoruz.
Dünya'da müzik konusunda toplumsal farklılıklar neler? Bunları işliyoruz.
Kısa bir ara verelim! Artık bildiğimiz ve bilmediğimiz müzik ile ilgili kavramları inceleme zamanı. Bu dersten sonra işleyeceğimiz şeyler daha teknik kavramlar olacak.
Müzik prodüksiyonu için gerekli olabilecek müzik teori bilgilerini bu derste anlatıyorum.
Her şarkının bir tonu vardır. Bu derste bu ton bilgisini öğreniyoruz.
Ritim konusunu öğrenip, BPM kavramını da nasıl daha etkili kullanabileceğimizi bu derste öğreniyoruz.
Altyapımızı oluşturuyoruz.
Yaptığımız altyapıyı aranje ediyoruz.
Ders Olsun ismini belirlediğim şarkının sözlerini yazıyoruz.
Ders Olsun isimli şarkımızı kaydediyoruz.
Bu derste ayrı bir projede kaydettiğimiz vokal kanallarını, mix projemize aktarıyoruz.
Autotune ve tuning işlemlerini Ders Olsun isimli şarkımıza uygulayarak öğreniyoruz.
Bu derste, pink noise ile seslerimizi dengeliyoruz. Bu tekniği sizler de projelerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Şarkımızı miksliyoruz.
Bu derste şarkımızı Spotify, Itunes, Deezer gibi dijital platformlara yüklüyoruz.
Dijital dağıtım konusunu inceliyoruz.
Fiziksel dağıtım konusunu inceliyoruz.
Bir albüm kapağı nasıl olmalıdır? Bu sorunun cevabını kendi tasarımcım Mehmet Yoluk ile konuşuyoruz.
Yaptığımız müzikler ile nasıl para kazanacağız? Müzisyenler nasıl para kazanır? Prodüktörler nasıl para kazanır? Tüm bu soruların cevaplarını birlikte cevaplıyoruz.
YouTube müzisyenler için ne gibi avantajlar sağlıyor, bu derste YouTube'u anlamak üzerine konuşuyoruz.
Bir albüm hazırlamak için ne gibi hazırlıklar yapılır, albüm nedir ne değildir? Bu derste bu soruları cevaplıyoruz.
Labellar ile çalışmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? Bu derste label kavramını ve nasıl işlediğini tanıyoruz.
OpenCourser helps millions of learners each year. People visit us to learn workspace skills, ace their exams, and nurture their curiosity.
Our extensive catalog contains over 50,000 courses and twice as many books. Browse by search, by topic, or even by career interests. We'll match you to the right resources quickly.
Find this site helpful? Tell a friend about us.
We're supported by our community of learners. When you purchase or subscribe to courses and programs or purchase books, we may earn a commission from our partners.
Your purchases help us maintain our catalog and keep our servers humming without ads.
Thank you for supporting OpenCourser.